• pic1
  • pic2
  • pic3
  • pic4
Następne wakacje za 271 dni 
sukcesy uczniów
nasze projekty
nasi partnerzy
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel/fax: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl


plan lekcji

dziennik

zastępstwa

Informacje o zawodach kształconych w ZSGH

Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik obsługi turystycznej

Kucharz Cukiernik
Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa - symbol 422402

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika hotelarstwa po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K.1-T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji;
K.2-T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.


Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Sporządza dokumenty w języku obcym związane z rezerwacją usług, pobytem gościa w hotelu i korzystaniem z różnego rodzaju usług.
Technik obsługi turystycznej - symbol 422103

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika obsługi turystycznej po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K.1-T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych.
K.2-T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.


Technik obsługi turystycznej jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
Cukiernik - symbol 751201

W trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny:

K.1-TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych - symbol 343404

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K.1-T.6. Sporządzanie potraw i napojów;
K.2-T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Kucharz - symbol 512001

W trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny:

K.1-T.6. K.1-TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.

Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
Kelner - symbol 513101

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł kelnera po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K.1-T.9. Wykonywanie usług kelnerskich;
K.2-T.10. Organizacja usług gastronomicznych.


Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, obsługą gastronomiczną innych imprez, świadczeniem usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym a także kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym.

galeria
office 365
english films
gazeta zsgh
hotspot zsgh
translate
sonda zsgh
Jaki będzie ten nowy rok szkolny?
będzie spokojnie
oj trudny, trudny
tego nie wiemy
oby nie gorszy
damy radę



Link do rezultatów
 
certyfikaty
biuletyn
Adres IP
 Copyright® ZSGH Bytom
 Design by Olin
statystyka Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 7986604 razy.
Obecnie: 7 gości online