• pic1
  • pic2
  • pic2
  • pic4
  • pic4
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic3
  • pic2
  • pic2
  • pic2
Do końca wakacji 50 dni 
sukcesy uczniów
nasze projekty
nasi partnerzy
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel/fax: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl


plan lekcji

dziennik

zastępstwa

Informacje o zawodach kształconych w ZSGH

Filmy na temat zawodów kształconych w ZSGH
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik organizacji turystyki

Kucharz Cukiernik
Technik hotelarstwa


Technik hotelarstwa

W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika hotelarstwa po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

Kwalifikacje zawodowe:
  • Planowanie i realizacja usług w recepcji.
  • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Sporządza dokumenty w języku obcym związane z rezerwacją usług, pobytem gościa w hotelu i korzystaniem z różnego rodzaju usług.
Technik organizacji turystyki
Technik obsługi turystycznej

W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika obsługi turystycznej po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

Kwalifikacje zawodowe:
  • Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych.
  • Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.
Technik organizacji turystyki jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
Technik żywienia i usług gastronomicznych

W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.

Kwalifikacje zawodowe:
  • Sporządzanie potraw i napojów.
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Cukiernik

W brażnowej szkole I stopnia, w trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikazję w zawodzie.

Kwalifikacje zawodowe:
  • Produkcja wyrobów cukierniczych.
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
Kucharz

W brażnowej szkole I stopbia, w trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikazję w zawodzie.

Kwalifikacje zawodowe:
  • Sporządzanie potraw i napojów.
Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.



rekrutacja
galeria
office 365
english films
gazeta zsgh
hotspot zsgh
translate
sonda zsgh
Jak spędzasz swój wolny czas?
uczę się
z przyjaciółmi
oglądam telewizję
przed komputerem
uprawiam sport
idę na zakupy
piszę do znajomych

Ilość oddanych głosów: 565
certyfikaty
biuletyn
rodo
IP: 18.208.126.130
 Copyright® ZSGH Bytom
 Design by Olin
statystyka Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 18379637 razy.
Obecnie: 28 gości online 
wróć do górę