NEWSY

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.

Konkurs jest skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Jednocześnie podkreślamy, że szkoły nie muszą brać udziału w obu kategoriach. Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r., zaś finał zaplanowany jest na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. Szczegóły znajdziecie Państwo w załącznikach oraz na stronie internetowej szkoły www.gastronomik.edu.pl, a ewentualne pytania prosimy kierować do wicedyrektora ds. zawodowych p. Klaudii Balcerowskiej (e-mail: klaudiabalcerowska@zsg.elodz.edu.pl, tel. 606 194 791).
Celem konkursu jest: 

  • doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych, 
  • propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich, 
  • promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego, 
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, 
  • rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań, 
  • integracja szkół gastronomicznych. 

Zadanie konkursowe: 

  • Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury 
  • Carving: wykonanie pracy w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Henryka Sienkiewicza 88 przy wsparciu instytucji, firm i absolwentów współpracujących ze szkołą. 

Dlaczego kuchnia roślinna? 

Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?  

Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych, w zgodzie z polityką “no waste”. 

Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne. 

Klaudia Balcerowska

wicedyrektor ds. zawodowych Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 90-357 Łódź www.gastronomik.edu.pl tel. 42 636 75 44 wewn. 16
tel. kom. 606 194 791

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie. Jego celem jest zachęcanie do poznawania potraw regionalnych charakterystycznych dla państw Unii Europejskiej,promocja zdrowego żywienia,poszerzanie wiedzy na temat Unii Europejskiej oraz rozwój umiejętności plastycznych uczestników. Organizatorem konkursu jest Fundacja Honor Pomagania Dzieciom. Adres do korespondencji: Ul. Gen. Tadeusza Bora-Komorowskiego 39 lok. 203, 03-982 Warszawa

Turystyka w Norwegii – zobaczyć zorzę polarną

Słońce stale emituje strumień naładowanych cząstek, czyli wiatr słoneczny. Podczas rozbłysków Słońce wyrzuca większe ilości takich cząstek; należą do nich protony o energiach do 1 GeV oraz elektrony o kilka rzędów wielkości mniejszej energii (co wynika z mniejszej masy spoczynkowej tych cząstek). W pobliżu Ziemi tory lotu tych cząstek są odchylane przez ziemskie pole magnetyczne Schwytane przez ziemską magnetosferę cząstki poruszają się po torze o kształcie helisy wzdłuż linii pola magnetycznego łączących obydwa ziemskie bieguny magnetyczne, powodując wzbudzenia atomów w obszarze polarnym, a skutkiem tego świecenie zorzowe.

Coraz więcej turystów pragnie zobaczyć to zjawisko chociaż raz w życiu. Najlepszą porą roku aby zasmakować tego widoku jest oczywiście zima. Latem nad obszarem Norwegii trwa dzień polarny i zorzy nie widać.

Wyniki egzaminów zawodowych sesji zimowej

Informujemy że wyniki egzaminów zawodowych które odbyły się 11 i 12 stycznia w naszej szkole będą podane 31 marca. Osoby które nie zdadzą egzaminu mogą złożyć deklaracje  na sesje egzaminacyjną która odbędzie się w czerwcu,  po otrzymaniu wyników tylko do  8 go kwietnia . Deklaracje

Podróże historyczne- śladami Trylogii Henryka Sienkiewicza

Zachęcamy Was do śledzenia informacji na temat turystyki historycznej. Zamki wkomponowane przez Henryka Sienkiewicza w Trylogie można podziwiać na Ukrainie do dzisiaj.

ZAMEK W ZBARAŻU

Zbaraż był główną siedzibą książąt Zbarskich, ośrodkiem ich gniazdowej posiadłości (Księstwo Zbarskie). Po ich wygaśnięciu wszedł w posiadanie rodów Bełżeckich i Skotnickich h.Grzymała – po Katarzynie ze Zbaraskich Bełżeckiej, książąt Wiśniowieckich, a później – drogą spadku – przeszedł na Potockich.

W 1649 miała tu miejsce słynna obrona zamku i miasta przed wojskami kozackimi i sprzymierzonymi z nimi Tatarami. Oblężony wówczas 14-tysięczny oddział polski bronił się pod dowództwem Jeremiego Wiśniowieckiego przez 43 dni (od 10 lipca do 22 sierpnia 1649) przed naporem liczącej 100–200 tys. żołnierzy armii kozacko-tatarskiej. Zamek w Zbarażu od początku XVIII wieku tracił na swej świetności . Ostatecznie pogrążyła go II Wojna Światowa . A z masywnych murów obronnych pozostała niewielka część.

Dziś znajduje się w nim muzeum.

Zasady głosowania w konkursie „Świąteczny wypiek” Zapraszamy wszystkich do oddawania głosów na Waszym zdaniem najciekawszy i najbardziej kreatywny wypiek w konkursie „Świąteczny wypiek”. Wszystkie zdjęcia wyrobów świątecznych zostaną zamieszczone na stronie Konkursowej, na której do 15 stycznia każdy może oddać swój głos. Ilość oddanych głosów będzie decydowała o zwycięstwie uczestnika. Ogłoszenie wyników nastąpi po feriach zimowych. Zachęcamy do głosowania i wspólnego wyłonienia faworyta.Uwaga, głosowanie działa tylko z przeglądarki na komputerze.

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie „Świąteczny wypiek”, mającym na celu podtrzymanie wśród młodzieży tradycji bożonarodzeniowych w tworzeniu i dekorowaniu wypieków świątecznych , goszczących na naszych stołach. Konkurs odbywać się będzie od 7 do 23 grudnia 2020roku. Wszyscy chętni będą mogli włączyć się do konkursu i wyłonić zwycięzcę przez oddanie głosu na najbardziej kreatywny wypiek. Zachęcamy wszystkich uczniów do uczestnictwa – poczujmy razem magię świąt.

Regulamin konkursu