W dniu 9 listopada uczniowie klasy 2T1 wybrali się na wycieczkę do restauracji "Collina" w Zbrosławicach. Celem wycieczki było zapoznanie się młodzieży z wyposażeniem technicznym oraz układem funkcjonalnym działu gastronomicznego restauracji. Młodzież mogła poznać Collinę od kuchni, baru oraz sali restauracyjnej. Drugim punktem wycieczki były warsztaty wypieku pizzy. Uczniowie zapoznali się ze składnikami, sposobem przygotowania oraz wypiekiem pizzy. Po krótkim instruktażu zabrali się do robienia swoich własnych pizz. Pod bacznym okiem Kuby Tucholskiego (syna właścicieli restauracji ) oraz szefa kuchni Piotra Staśko ( absolwenta naszej szkoły) przygotowywali ciasto, a następnie komponowali dodatki według własnego uznania. Po upieczeniu przystąpili do degustacji. Wszystkie pizze wyszły doskonałe. Dodatkowo uczniowie mieli okazję poznać specyfikę pracy baristy. Dzięki pani Angelice Kałmuk nabyli umiejętności efektywnego parzenia, dekorowania i podawania kawy.
Na koniec właściciel restauracji "Collina" Zbigniew Tucholski, który wraz z żoną Beatą Tucholską są absolwentami naszej szkoły, podzielił się z nami tajnikami prowadzenia restauracji. Z wielką pasją i zaangażowaniem opowiadał o pracy w restauracji, a także w jaki sposób można w tym zawodzie osiągnąć wysokie umiejętności i pełen profesjonalizm. Zarówno dla nauczyciel jak i dla uczniów był to dodatkowy miły akcent podczas naszej wycieczki. Z pewnością wielu uczniom poszerzyły się horyzonty zawodowe. Na koniec wycieczki wpisaliśmy się do pamiątkowej księgi restauracji dziękując właścicielom i obsłudze za miłe przyjęcie, atmosferę, uśmiech, wielką otwartość i profesjonalizm. Wycieczka była znakomitym połączeniem wiedzy teoretycznej i praktycznej. Zdobyta wiedza na pewno zaprocentuje w przyszłości.