sukcesy uczniów |
|
|
nasze projekty |
|
|
|
|
nasi partnerzy |
|
|
|
|
|
translate |
|
|
|
|
|
X JUBILEUSZOWY MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY HOTELARSKIEJ
27 marca 2023 r. godz. 1000
ORGANIZATORZY:

Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 - 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
- mgr Emilia Lewandowska - lewandowska.emilia@zsgh.net.pl
- mgr Ilona Steczkiewicz - steczkiewicz.ilona@zsgh.net.pl
- mgr Krzysztof Brol - brol.krzysztof@zsgh.net.pl
Kartę zgłoszenia szkoły
do udziału w konkursie należy przesłać do 3 marca 2023 r. na adres szkoły, z dopiskiem: X Jubileuszowy Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej
lub pocztą elektroniczną na adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Cele konkursu
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji Narodowej,
- kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy,
- stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań,
- prowadzenie współzawodnictwa między szkołami,
- integracja środowiska hotelarskiego,
- przygotowanie do egzaminu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa w ramach kwalifikacji HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie HGT.06 -. Planowanie i realizacja usług w recepcji oraz kwalifikacji.
Warunki uczestnictwa
Uczestnikiem konkursu może być każdy uczeń klasy od drugiej do czwartej technikum hotelarskiego. Konkurs jest dwuetapowy:
I etap - wewnątrzszkolny, w którym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie (szkoła macierzysta wyłoni zespół 2-osobowy do II etapu),
II etap - międzyszkolny.
Przebieg Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej
Konkurs przygotowuje i przeprowadza Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu oraz zaproszeni goście. W konkursie biorą udział zespoły 2-osobowe.
I etap realizowany jest w szkołach kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Nauczyciele zawodu opracowują zadania (mogą być w formie testu) dla pierwszego etapu. Zestawy zadań dla II etapu opracowują nauczyciele przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu przy współpracy z zaproszonymi gośćmi z branży hotelarskiej.
Określają oni czas udzielania odpowiedzi i kryteria oceniania.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych kandydujących szkół wysyłają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu kartę zgłoszenia uczestników zakwalifikowanych do II etapu konkursu do 3 marca 2023 r.
Przystąpienie do konkursu równoznaczne jest z wyrażeniem zgody przez uczestników na publikację swojego wizerunku na szkolnej stronie
internetowej www.zsgh.bytom.pl oraz szkolnej stronie Facebooka i Instagran zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83).
Etap wewnątrzszkolny
- Szkolna komisja konkursowa I etapu powinna składać się z nauczycieli, których przedmioty obejmują swoim zakresem problematykę konkursu.
- Tematykę i sposób przeprowadzenia eliminacji szkolnych określają komisje szkolne w oparciu o elementy treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa 422402.
Do II etapu kwalifikuje się jeden zespół dwuosobowy z danej szkoły, wyłoniony w eliminacjach szkolnych. W przypadku małej liczby
zgłoszeń z jednej szkoły będzie można zgłosić drugi zespół. Informacja zostanie przesłana do szkół 6 marca 2023 r. pocztą elektroniczną.
Etap międzyszkolny
Konkurs odbędzie się 27 marca 2023 r. o godz.10:00 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu, ul. Żeromskiego 26
Komisję X JUBILEUSZOWEGO MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU WIEDZY HOTELARSKIEJ w II etapie tworzą:
- przewodniczący,
- przedstawiciele firm sponsorujących nagrody w konkursie,
- zaproszeni goście z branży hotelarskiej,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu.
Etap ten składa się z części praktycznej, wyłaniającej zwycięzców konkursu, w której będą oceniane:
- autoprezentacja (1 osoba z zespołu),
- procedury check - in i check - out, w języku obcym angielskim,
- wiedza i umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i przygotowania śniadań,
- sporządzanie i wypełnianie dokumentacji związanej z przyjęciem, pobytem gościa w hotelu i rozliczeniem usług,
- wiedza i umiejętności praktyczne związane z działalnością służby pięter w jednostce mieszkalnej.
Wszystkie zadania będą wykonywane zespołowo.
W przypadku uzyskania tej samej liczby punktów przez uczniów, komisja przeprowadzi dogrywkę w formie pytań, losowanych przez uczestników konkursu.
Sponsorzy:
ZAPRASZAMY I ŻYCZYMY UCZESTNIKOM POWODZENIA
|
|
|
|
rekrutacja |
 |
|
galeria |
|
|
|
spacer po ZSGH |
 |
|
strona zawodowa |
|
|
|
gazetka zsgh |
 |
|
office 365 |
 |
|
english films |
 |
|
hotspot zsgh |
 |
|
certyfikaty |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
biuletyn |
|
 |
|
rodo |
|
 |
|
twoje ip |
|
3.235.147.50 |
|
|