Pandemia pokrzyżowała nam wiele planów i projektów, jednak Szkoła z klasą ma się dobrze. Krótkie sprawozdanie z naszych działań:
4 marca nawiązaliśmy kontakt z Wyższą Szkołą Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach w celu uzgodnienia współpracy w interesujących nas obszarach. Udało nam się doprowadzić do bardzo efektywnej współpracy z lokalnymi (i nie tylko) restauratorami i hotelarzami, którzy podzielili się z uczniami swoimi doświadczeniami. 04.02.2020 r. w naszej szkole gościem była Dyrektor ds. Sprzedaży hotelu Hampton by Hilton Pani Magdalena Stachoń-Szołtysek. Pani Dyrektor udzieliła cennych informacji oraz wskazówek do przyszłej pracy w hotelarstwie na różnych stanowiskach hotelu. 11.02.2020 klasa 1H1 udała się na wycieczkę do trzygwiazdkowego Hotelu Best Western w Katowicach. Pani kierownik przybliżyła uczniom pracę w hotelu na różnych stanowiskach, omówiła wymagania zawodowe stawiane pracownikom oraz scharakteryzowała zakres obowiązków pracowników. Przybliżyła także zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelowego, jak również wskazała ścieżkę rozwoju pracowników.19.02.2020 naszym gościem był Pan Tomasz Antolak - właściciel fIrmy HOTEL EXPERT EVENTS. Pan Antolak wygłosił wykład na temat Marketing on line, w którym uczestniczyły klasy: 1H1, 1U1, 1UH i 2H. W przystępny sposób przedstawiał tajniki zagadnienia związane z funkcjonowaniem hotelu.Wskazał wiele praktycznych porad dotyczących stosowania strategii marketingowych, ustalania cen oraz promowania usług hotelarskich. W dniu 28.02.2020 r. młodzież wyruszyła na wycieczkę do Wrocławia. Głównym celem wyjazdu był udział w Międzynarodowych Targach Turystyki i czasu wolnego. Na targach można było zapoznać się z ofertą turystyczną wielu regionów i miast Polski oraz Europy. Dzięki rozmowom z wystawcami, uczniowie mogli zebrać niezbędne informacje, które przydadzą się do tworzenia ofert turystycznych. Mogli zapoznać się z funkcjonowaniem biur podróży oraz miejsc noclegowych w różnych regionach. W klasach 1T2, 3T1 i 3T2 zostały przeprowadzone lekcje na przedmiotach: zasady żywienia, planowanie i ocena żywienia dotyczące przyczyn powstawania chorób cywilizacyjnych i sposobów zapobiegania, w powiązaniu z informacjami o nieprawidłowym odżywianiu i niehigienicznym stylem życia.
W planach są: spotkanie z pracownikami Urzędu Pracy, Urzędu Skarbowego, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych jako instytucji zdecydowanie kluczowych w zakresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Tyle tytułem planów, niczego na dziś na pewno przewidzieć się nie da.
Projekt będzie kontynuowany od września do listopada przyszłego roku szkolnego.