5 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbył się VII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej, który zorganizowali nauczyciele przedmiotów zawodowych tejże szkoły – Emilia Lewandowska, Karolina Wręczycka i Krzysztof Brol.
Konkurs objął honorowym patronatem Prezydent Miasta Bytom – Pan Damian Bartyla. W konkursie wzięło udział 13 uczniów ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Tychów, Tarnowskich Gór, Zabrza, Woli, Siemianowic Śląskich, Dąbrowy Górniczej i Bytomia.
Konkurs składał się z dwóch etapów, podczas których była sprawdzana wiedza i umiejętności zawodowe /w tym posługiwanie się językiem obcym zawodowym/, nabywane na zajęciach lekcyjnych i praktykach zawodowych w hotelach. Uczestnicy między innymi rozwiązywali test z zasad savoir-vivre'u, obliczali koszty pobytu gościa, przeprowadzali rozmowy w języku obcym oraz wykonywali zadanie praktyczne w szkolnej jednostce hotelowej.
Po zaciętej rywalizacji I miejsce zajęła Weronika Jędrusik z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Tarnowskich, II miejsce zdobyła Ewelina Jeleń z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych "Cogito" w Siemianowicach Śląskich, III miejsce przypadło Karolinie Blazytko z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
Jury postanowiło wyróżnić Michelle Ćwięk z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.
Naszą szkołę godnie reprezentowała Anna Kanios z klasy 2H, która wykazała się dużą wiedzą. Pragniemy Jej w tym miejscu podziękować za wystartowanie w konkursie i poświęcony czas na przygotowanie.
Nagrodę główną /2 – dniowy pobyt dla dwóch osób ze śniadaniem i pakietem usług rekreacyjnych/ ufundował Dyrektor Hotelu Fajkier Wellness & SPA w Lgocie Murowanej – Pan Michał Bacior.
Sponsorami nagród byli również: Selgros Cash & Carry, Studio Kulinarne Adrian Feliks, restauracja SUSHI DO, restauracja Stara Piekarnia oraz Bckino Bytom.
W tym miejscu chcemy również podziękować Panu Dyrektorowi Witoldowi Sbirendzie i Pani Wicedyrektor Beacie Ochmańczyk za wsparcie, nauczycielom szkoły i pracownikom administracji za wszelką okazaną pomoc, oraz pracowni zajęć praktycznych za przygotowanie poczęstunku. Dziękujemy także wszystkim uczniom zaangażowanym w organizację konkursu.
Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Najważniejsze jest to że atmosfera podczas konkursu sprawia, iż każdy uczestnik wychodzi z Niego uśmiechnięty i wzbogacony o nowe doświadczenia zawodowe. Liczne rozmowy z opiekunami oraz uczestnikami motywują nas oraz zachęcają do tego, aby konkurs rozwijać. Dlatego już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję w przyszłym roku szkolnym.