Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Les Chefs en Or 2016
08-06-2016 19:13:24
Miło mi poinformować, że dwaj uczniowie z klasy 2T2 Bartek Sadło oraz Wiktor Łukasiński podjęli się reprezentowania ZSG-H w Bytomiu na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Les Chefs en Or 2016. Chłopcy przygotowywani pod czujnym okiem zaprzyjaźnionego z naszą szkołą Szefa Kuchni (szanujemy wolę Szefa i nie zdradzamy danych) przygotowali zgodnie z wytycznymi regulaminu konkursu swoje popisowe dania. Bartek przygotował roladę z kulbina otoczoną ciemnym sezamem z chipsem z ryby, położoną na ringu z komosy ryżowej oraz zalaną bulionem z zielonych szparagów wraz z sałatką z karmelizowanych kumkwatów, marchewki i główek zielonego szparaga. Wiktor natomiast zaproponował danie składające się z rolady z kulbina z boczkiem i blanszowaną marchewką, chips z selera, sos z kumkwatu i miodu oraz puree z marchewki z gołąbkiem z komosy ryżowej.
Długo czekaliśmy na wyniki nie chcąc zapeszyć wejścia do finału…. Niestety …, tym razem nie udało się …
Chłopcy obiecują, że w przyszłym roku odniosą sukces!!!
Gratulujemy postawy, udziału i opracowanych receptur potraw.