W naszej szkole zorganizowano cykl lekcji z technologii gastronomicznej dla młodzieży z Turcji przebywającej w Bytomiu w ramach projektu Leonardo da Vinci – staże zagraniczne. Zajęcia odbywały się od 17 do 25 lutego 2015r. w pracowniach technologicznych, w których to młodzież, po wcześniejszym zaplanowaniu ćwiczeń, ich kalkulacji, zakupieniu surowców iturcy_01przygotowaniu stanowisk pracy wraz z młodzieżą turecką wykonywali zaplanowane potrawy. Po zakończeniu pracy, potrawy te były wyeksponowane na wcześniej nakrytym stole, by już za chwilę wszystkie "dobra" zostały wspólnie zdegustowane. Te zajęcia były nie tylko lekcją kulturoznawstwa, czy nauki praktycznej, ale sprzyjały także konwersacji językowej. Najbardziej wytrwałymi i przyjaznymi tłumaczami dla młodzieży tureckiej i ich opiekunów okazali się Wiola Janko z 3T2 i Łukasz Roś z 3T1.
W projekcie brały aktywny udział klasy 2H2, 2T1, 2T2, 4T, 2C, 4G, pod opieką nauczycieli: R. Kyrcz, D. Mączki, R. Majdy, D. Pajestki, M. Muzyki, K. Bielata, M. Klopa, I. Bąbel.
Wszystkim Dziękujemy za zaangażowanie.