Z przyjemnością informuję, że zakończyliśmy zmagania kulinarne zorganizowane przez Finlandzką szkołę Amisto w Porvoo, w zmaganiach kulinarnych brały udział trzy państwa: Finlandia, Portugalia i My. Nasi uczniowie Dawid Domin i Kuba Hajduś przygotowali wraz ze mną dwa dania appetizer – terrinę z dorsza i wędzonego łososia z okiem nori na krakersie egzotycznym, oraz starter – kaczkę sous-vide z czatnejem z jabłek i konfiturą z czerwonych cebul ze smażoną rukolą. Finlandia przywitała nas piękną pogoda, uroczymi ludźmi oraz wspaniałą atmosferą. Mięliśmy wspólnie z Paniami M. Ravn, K. Drabik oraz Panem W. Sbirendą, okazję zwiedzać stare miasto w Porvoo, poznać trochę kultury finlandzkiej, zapoznać specyfikę pracy i nauki tamtejszych gastronomów oraz kuchnie Finlandii pełną ryb, delikatności oraz niezapomnianego smaku steków z renifera. Bardzo dziękuję Kubie i Dawidowi że stanęli na wysokości zadania - jesteśmy z Was dumni. Dziękujemy również firmie Weindich za sponsoring bluz kucharskich dla całej naszej ekipy.