W naszej szkole zorganizowano cykl lekcji z technologii gastronomicznej dla młodzieży z Turcji przebywającej w Bytomiu w ramach projektu Leonardo da Vinci – staże zagraniczne. Zajęcia odbywały się codziennie od 9 do 16 stycznia 2014r. we wszystkich pracowniach technologicznych, w których to młodzież, po wcześniejszym zaplanowaniu ćwiczeń, ich kalkulacji, zakupieniu surowców i przygotowaniu stanowisk pracy wraz z młodzieżą turecką wykonywali zaplanowane potrawy. Po zakończeniu pracy, potrawy te były wyeksponowane na wcześniej nakrytym stole, by już za chwilę wszystkie "dobra" były wspólnie degustowane. Te wspólne zajęcia były nie tylko lekcją kulturoznawstwa, czy nauki praktycznej, ale sprzyjały także konwersacji językowej. Najbardziej wytrwałymi i przyjaznymi tłumaczami dla młodzieży tureckiej i ich opiekunów okazali się Patrycja Paruzel z 3H1 i Dawid Domagalski z 4TK.
W projekcie brały aktywny udział klasy 3M, 2T1, 2T2, 4TK, 2C, 3G, 1UL pod opieką nauczycieli: B. Ochmańczyk, R. Kyrcz, D. Mączki, M. Muzyki, D. Pajestki, B. Kulik, R. Majdy.
Wszystkim Dziękujemy za zaangażowanie!