PODSUMOWANIE EUROPEJSKIEGO DNIA ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
18-11-2013 18:21:00
Dnia 8.11.2013r.odbył się w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
W części pierwszej teoretycznej przeprowadzona była prelekcja na temat "Wpływu czekolady na zdrowie człowieka" połączona z degustacją czekolady firmy BARRY CALLEBAUT, która jednocześnie była głównym sponsorem nagród, oraz degustacja pianek czekoladowych i czekolady na gorąco przygotowanych i sponsorowanych przez Dariusza Mączkę i Danutę Pajestka.
Zostały wyświetlone dwa filmy "Jak otrzymuje się kakao" oraz "Jak powstaje czekolada". Później odbyła się pogadanka na temat jakości czekolady i jej wpływu na zdrowie człowieka. Na zakończenie dla chętnych uczestników przeprowadzony został teoretyczny konkurs, którego laureatem zostali:
I-miejsce zajął Dawid Domagalski z klasy 3TK.
II- miejsce zajęła Kamila Kazior uczennica klasy 2C
III-miejsce zajął Patryk Kapołka z klasy 3K
Część druga praktyczna polegała na przygotowaniu potraw, których jednym ze składników była czekolada.
Uczestnicy części praktycznej pod okiem Roberta Majdy i Dariusza Mączki przygotowywali dania konkursowe, z których wyłoniono trzech laureatów. I-miejsce zajął Mateusz Michalski z klasy 3M z deserem czekoladowym BROWNI
II-miejsce zajął Dawid Gaweł z klasy 3K z deserem czekoladowym MAJÓW
III- miejsce zajął Szymon Paliga z klasy 4K z potrawą Pierś z kurczaka nadziewana Pesto z bazylii z sosem czekoladowym
Laureaci oraz wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody sponsorowane przez Hestie, Selgros oraz ZSGH Laureatom i uczestnikom dziękujemy za udział i składamy gratulacje życząc dalszych sukcesów.