W imieniu Dyrektora Paradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Bytomiu zapraszamy Państwa na kolejne spotkanie „Szkoły dla Rodziców”. Temat zbliżającego się spotkania to: Dam radę, potrafię czyli jak pozytywne myślenie może pomóc w osiąganiu celów. Spotkanie odbędzie się online 14 kwietnia o godz. 16.00. Link do spotkania dostępny na stronie: http://www.ppp.bytom.pl/?aktualnosci,3 Polecamy to spotkanie Państwa uwadze. Zawsze warto pogłębić swoje umiejętności i kompetencje wychowawcze.
Ostatnia prosta przed maturą - praktyczne porady dla uczniów
09-04-2021 16:31:00
Do rozpoczęcia maturalnego maratonu pozostał niespełna miesiąc. To gorący okres dla wszystkich maturzystów, których ambicją jest osiągnięcie na egzaminie dojrzałości jak najlepszego wyniku. Ważna w tym czasie jest umiejętność zorganizowania sobie pracy i znajomość skutecznych metod nauki. Dlatego też, aby ułatwić uczniom skuteczną powtórkę materiału Fundacja Adamed przygotowała dla nich zestaw porad dot. nauki przed egzaminem. W pracy nad nimi brali udział eksperci związani z programem naukowo-edukacyjnym ADAMED SmartUP dla uczniów utalentowanych w obszarze nauk ścisłych i przyrodniczych.
Chcesz studiować w USA? – Weź udział w wirtualnych targach edukacyjnych!
09-04-2021 10:36:24
Ambasada Stanów Zjednoczonych w Warszawie zaprasza uczniów, nauczycieli oraz rodziców na targi edukacyjne EducationUSA Poland Virtual Fair, które odbędą się w formule online 15 kwietnia w godz. 16:00-20:00. Udział w targach jest bezpłatny, otwarty dla wszystkich zainteresowanych studiami na amerykańskich uniwersytetach.
W dniu dzisiejszym został ogłoszony harmonogram egzaminów maturalnych z podziałem na poszczególne sale.
Przypominam, że od dnia 4 maja zaczynają się egzaminy maturalne, które potrwają w naszej szkole do 17 maja. Egzaminy zaczynają się o godzinie 9.00 lub o godzinie 14.00, natomiast maturzyści oraz członkowie zespołów nadzorujących powinni stawić się o godzinie 8.00 lub o godzinie 13.00.
Poniżej zamieszczamy harmonogram oraz rozkład sal dla maturzystów dla poszczególnych egzaminów. Szczegółowy rozkład egzaminów znajduje się w szkole i jest zamieszczony na tablicy ogłoszeń przed sekretariatem szkoły.
Język polski, poziom podstawowy 04.05.2021 godzina 9.00
Klasa 4T – sala 113, 110
Klasa 4H – sala 104, 202, 204
Klasa 4U – sala 204, 209, 004
Absolwenci – sala 104, 110
Matematyka, poziom podstawowy 05.05.2021 godzina 9.00
Klasa 4T – sala 113, 209
Klasa 4H – sala 104, 110
Klasa 4U – sala 202, 204, 004
Absolwenci – sala 208, 209, 211, 212
Język angielski, poziom podstawowy 06.05.2021 godzina 9.00
Klasa 4T – sala 113, 110
Klasa 4H – sala 104, 204
Klasa 4U – sala 202, 209, 004
Absolwenci – sala 110, 204, 209
Język angielski, poziom rozszerzony 07.05.2021 godzina 9.00
Klasa 4T, 4H – sala 113
Klasa 4U – sala 113, 110, 004
Absolwenci – sala 113
Język polski, poziom rozszerzony 10.05.2021 godzina 9.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Matematyka, poziom rozszerzony 11.05.2021 godzina 9.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony 11.05.2021 godzina 14.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Klasa 4U – sala 004
Biologia, poziom rozszerzony 12.05.2021 godzina 9.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Geografia, poziom rozszerzony 13.05.2021 godzina 9.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Klasa 4U – sala 004
Język niemiecki, poziom podstawowy 13.05.2021 godzina 14.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Język niemiecki, poziom rozszerzony 14.05.2021 godzina 14.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Historia, poziom rozszerzony 17.05.2021 godzina 9.00
Wszyscy uczniowie – sala 113
Klasa 4U – sala 004
W dniu dzisiejszym CKE opublikowała wyniki egzaminu zawodowego z sesji styczeń - luty 2021r. Bardzo miło nam poinformować, że uczniowie naszej szkoły osiągnęli wysokie wyniki z egzaminu zawodowego, plasując się w czołówce bytomskich szkół. Wyniki egzaminu uczniów naszej szkoły są wyższe lub porównywalne ze średnimi wynikami w województwie śląskim oraz w Polsce. Wyjątkowy sukces odnieśli uczniowie zdający egzamin z kwalifikacji TG.13 (technik hotelarstwa) osiągając wynik 96% i jest to najlepszy wynik w Bytomiu wśród szkół zawodowych oraz z kwalifikacji TG.15 (technik obsługi turystycznej) osiągając wynik 92%. Wszystkim uczniom, którzy zdali egzamin zawodowy serdecznie gratulujemu! Dziękujemy również wszystkim nauczycielom, którzy przyczynili się do tego sukcesu.
Przypominamy, że świadectwa, certyfikaty i dyplomy będzie można odebrać w sekretariacie szkoły po 8 kwietnia 2021r. Jednocześnie przypominamy, że uczniowie, którzy nie zdali egzaminu mogą ponownie złożyć deklarację i ją przesłać w terminie do 8 kwietnia 2021r. na adres sekretariat@zsgh.net.pl w wersji elektronicznej.
W dniu 05.03.2021 klasa 4U brała udział w warsztatach pod tytułem "Jak założyć działalność gospodarczą?" Warsztaty przeprowadziła Pani Aneta Dykierek - doradca zawodowy z CKU w Bytomiu.
W dniu 29.03.2021r. w ZS7 w Tychach odbył się Międzyszkolny Konkurs Hotelarsko-Językowy pt. "Podróże palcem po mapie". Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły. Zespół turystyczny: Martyna Ławik, Marcelina Pryga i zespół hotelarski: Klaudia Bartkowiak i Dawid Jarzyński. Naszym uczniom gratulujemy i dziękujemy, że godnie reprezentowali naszą szkołę.
Projekt „Wejdź i spaceruj po naszej szkole!” przygotowany przez panią Żanetę Doleżyk i pana Krzysztofa Gubałę. Projekt ten jest również podyktowany z myślą o stałym Dniu Otwartym w zwiedzaniu Naszej Szkoły oraz na krótki pokaz, spacer po ZSGH podczas promocji szkoły. W projekcie zostało zamieszczonych około 14-ście krótkich prezentacji czy filmów "ukrytych" po różnych salach i miejscach w szkole. Mamy nadzieję że będzie się Wam podobało.
V Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021
29-03-2021 19:12:40
We wtorek 23 marca 2021r. odbył się V Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2021. Tematyką wiodącą tej edycji konkursu był Ziemniak w roli głównej. Do rywalizacji w konkursie przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, między innymi z: Będzina, Bytomia, Katowic, Mysłowic, Ornontowic, Tychów, Wisły i Sosnowca. Każdy zespół miał za zadanie przygotować po 1 porcji przystawki oraz dania zasadniczego z wykorzystaniem ziemniaków. Z przyjemnością informujemy, że drużyna z naszej szkoły w składzie: Kinga Drozd i Anna Pander z klasy 3T2 wykonując: Biskwity z serem oscypek i sosem z czarnej porzeczki oraz Pierożki ziemniaczane ze szpinakiem, bomba ziemniaczana z dipem żurawinowym, comber z daniela z duszoną papryką w winie zajęły III miejsce. Uczniów do konkursu przygotował Pan Michał Jarzombek. Gratulujemy Ani i Kindze i życzymy dalszych sukcesów!