Informuję, że absolwent, który w złożonej deklaracji przystąpienia do egzaminu maturalnego wskazał przedmiot dodatkowy na poziomie rozszerzonym, ale pomiędzy dniem złożenia deklaracji a 22 kwietnia 2025 r. uzyskał dokumenty:
dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika albo
dyplom zawodowy w zawodzie nauczanym na poziomie technika albo świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (wyłącznie lub łączone ze
świadectwem czeladniczym) ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika albo
certyfikaty kwalifikacji zawodowych (wyłącznie lub łączone ze świadectwem czeladniczym) ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika albo
świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie i certyfikaty kwalifikacji zawodowych ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika, umożliwiające uzyskanie dyplomu zawodowego w zawodzie nauczanym na poziomie technika
może złożyć dyrektorowi szkoły pisemną informację o rezygnacji z przystąpienia do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu dodatkowego lub tych przedmiotów dodatkowych na poziomie rozszerzonym. Pisemną informację (załącznik 5c) należy złożyć nie później niż do 22 kwietnia 2025 r.
Wyniki egzaminu zawodowego i odbiór świadectw, certyfikatów oraz dyplomów po sesji Zima 2025
28-03-2025 16:28:37
Wyniki egzaminu w formule 2017 i formule 2019 (kwalifikacje dwu- i trzyliterowe) są dostępne od 28 marca 2025 r. od godz. 10:00 w portalu zdającego SIOEZ https://portalzdajacego.epkz.cke.edu.pl Świadectwa, certyfikaty i dyplomy będą wydawane przez szkołę w ustalonym terminie. Szczegółowy termin przekazania tych dokumentów ustali dyrektor szkoły po otrzymaniu dokumentów z OKE w Jaworznie. Osoby, które nie zdały egzaminu w sesji Zima 2025, mogą złożyć deklarację przystąpienia do egzaminu na sesję Lato 2025 do 4 kwietnia 2025 r. u Pani Renaty Kyrcz.
W naszej szkole w dniu 25 marca 2025 r. sporo się działo m.in. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, natomiast kolejna grupa z dobrymi humorami udała się na Targi Edukacyjne do Szkoły Podstawowej w Świerklańcu na których również promowała się nasza szkoła. W targach udział wzięły zaproszone szkoły z ościennych miast m.in. z Tarnowskich Gór, Piekar Śląskich, Radzionkowa i Bytomia. Również z ościennych miast przyjechały szkoły podstawowe z Nakła Śląskiego i Orzecha. W promocję ZSGH zaangażowali się uczniowie: Natalia Oświęcimska z klasy 2U, Eliza Mioscka, Sylwia Szolc z klasy 3T1, Volodymyr Falkov z klasy 3U oraz Koletta Bogacka i Marlena Skrzypiec z klasy 4H.
Dziękujemy Uczniom za zaangażowanie, wzorową postawę i godne reprezentowanie naszej szkoły.
Dziś mieliśmy niezwykły zaszczyt gościć w naszej szkole wyjątkowego szefa kuchni i właściciela renomowanej restauracji Mijo w Rudzie Śląskiej – Pana Szymona Lorenca. To prawdziwy mistrz sztuki kulinarnej, wizjoner o wielkim sercu i niegasnącej pasji do gotowania. W ramach projektu "Zawód od podszewki" podczas inspirującej prelekcji Pan Szymon zabrał nas w fascynującą podróż po świecie gastronomii, odkrywając przed nami tajniki swojej pracy. A podczas warsztatów? Czysta magia! Każde danie, które zaprezentował, było nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i prawdziwym arcydziełem wizualnym. To, co wyróżnia Pana Szymona, to nie tylko niezwykły talent, ale także otwartość, szczerość i ogromne zaangażowanie – cechy, które sprawiają, że w jego restauracji panuje niepowtarzalna atmosfera.
Serdeczne podziękowania kierujemy również do firmy Selgros za wsparcie w zakupie produktów.
„To się stało, a więc może znów się zdarzyć... Może zdarzyć się wszędzie” (Ocalały z Auschwitz) W dniu 24 marca 2024 r. młodzież klas: 5T, 5UHT, 4H, 3C i 3K wraz z opiekunami odwiedziła Muzeum Auschwitz-Birkenau - miejsce pamięci będące największym cmentarzem świata, oddała cześć pomordowanym ofiarom największego niemieckiego obozu masowej zagłady. Auschwitz-Birkenau to miejsce przepełnione ludzką tragedią, barbarzyństwem, nienawiścią i upadkiem człowieczeństwa – miejsce, w którym człowiek stawał się numerem. Do dziś przeraża widok ogrodzenia z drutu kolczastego z poprowadzonym prądem, wieżyczek strażników, którzy rozstrzeliwali więźniów zbyt blisko podchodzących i ironiczny napis: Arbeit macht frei… W pierwszym bloku można przeczytać słowa George’a Santayana ”: Kto nie pamięta historii, skazany jest na jej ponowne przeżycie”... Emocje, których się doświadcza idąc w ciszy i skupieniu drogą obozową, drogą śmierci, którą kiedyś przemierzali skrajnie wyczerpani pracą, głodem i chorobami więźniowie ,widząc urnę z prochami pomordowanych, spalonych w krematoriach więźniów, zmienia człowieka na zawsze i skłania do refleksji – dlaczego musiało do tego dojść, co do tego doprowadziło, dlaczego „człowiek człowiekowi zgotował ten los”...? Trudno przejść bezrefleksyjnie obok gablot z pustymi puszkami po Cyklonie B, substancji początkowo używanej do dezynfekcji a potem do przemysłowego gazowania ludzi w komora [...pokaż więcej]
Z przyjemnością ogłaszamy, że zwycięzcami szkolnego konkursu Italia w symbolach są: I miejsce - Klasa 2H, Julia Gerlich oraz Maja Dubińska II miejsce - Klasa 3U, Julia Bilińska, Dominika Kazior, Volodymyr Falkov III miejsce - Klasa 1HT, Anastasiia Kobzar, Liliana Kautza, Oliwia Krawczykowska
Szkolenie zawodowe dla nauczycieli w ramach projektu Erasmus
24-03-2025 22:02:31
Trzech nauczycieli naszej szkoły Beata Ochmańczyk, Aleksandra Dąbrowska-Hok i Ilona Steczkiewicz rozpoczęło tygodniowe szkolenie zawodowe w ramach projektu Erasmus w Institute of Tourism Studies na Malcie - Gozo. Projekt obejmuje szkolenie z zakresu gastronomii, hotelarstwa, turystyki i języka obcego zawodowego.
24 marca Narodowy Dzień Pamięci Polaków ratujących Żydów pod okupacją niemiecką
24-03-2025 20:40:58
Narodowy Dzień Pamięci Polaków ratujących Żydów pod okupacją niemiecką, obchodzony 24 marca, jest wyrazem hołdu dla tych, którzy w trudnym okresie okupacji niemieckiej, mimo grożącej kary śmierci, zdecydowali się pomóc współobywatelom narodowości żydowskiej. Tysiące naszych rodaków zaangażowało się w pomoc Żydom. Tylko niewielka część z nich została uhonorowana medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata. Dzięki poświęceniu Polaków śmierci z rąk okupantów uniknęło kilkadziesiąt tysięcy Żydów. Około tysiąc z pomagających zapłaciło za swój heroizm życiem. W gronie tych, którzy – mimo wielu przeciwieństw – pomagali Żydom, byli Wiktoria i Józef Ulmowie z Markowej na Podkarpaciu. Okazali miłosierdzie jak biblijni Samarytanie. W nieludzkich czasach zachowali człowieczeństwo.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w naszej szkole!
24-03-2025 07:05:45
Już we wtorek, 25 marca czeka nas wyjątkowe wydarzenie! Naszym gościem specjalnym będzie wybitny Szef Kuchni – Pan Szymon Lorenc, współwłaściciel renomowanej restauracji Mijo w Rudzie Śląskiej.
Co nas czeka?
Warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej prowadzone przez mistrza smaku!
Praktyczna wiedza o gastronomii – dowiesz się, jak wygląda praca w profesjonalnej kuchni.
Kulisy prowadzenia własnej restauracji – w ramach projektu "Zawód od podszewki" Pan Szymon zdradzi sekrety sukcesu w branży gastronomicznej.