Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w VIII edycji Turnieju na
Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Zgłoszenia do etapu
wojewódzkiego prosimy wysyłać do Komisji okręgowych. Lista Komisji Wojewódzkich/ Okręgowych w załączniku.
V Konkurs Wiedzy o Turystyce na wydziale Zarządzanie Sportem i Turystyką w Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach , który odbędzie się 16.02.2025 r. w Auli im. Lechosława Deca w Katowicach.
Formularz zgłoszeniowy https://forms.office.com/e/1hPmdv9xx9
III MIĘDZYSZKOLNY KONKURS
TURYSTYCZNY
„A niech to szlak!”
5 marca 2024 godz. 1000
ORGANIZATOR:
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 – 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
– mgr Anna Halama – halama.anna@zsgh.net.pl
– mgr Kukuła Andrzej – kukula.andrzej@zsgh.net.pl
Karta zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie należy przesłać do 16 lutego 2024r. na adres szkoły, z dopiskiem: III Międzyszkolny Konkurs Turystyczny lub pocztą elektroniczną na adres: adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Cele konkursu
- popularyzowanie atrakcji turystycznych ze szczególnym uwzględnieniem szlaków turystycznych południowej Polski,
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań turystyką i podróżowaniem oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik organizacji turystyki, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji Narodowej,
- kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas turystycznych,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach turystycznych szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy,
- stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań,
- prowadzenie współzawodnictwa między szkołami,
- integracja środowiska turystycznego,
- przygotowanie do egzaminu zawodowego w zawodzie technik organizacji turystyki w ramach kwalifikacji HGT.07 – Przygotowanie imprez i usług turystycznych, HGT.06 -. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.
Warunki uczestnictwa
Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas od drugiej do czwartej kształcących się na kierunku technik organizacji turystyki. Konkurs jest dwuetapowy:
I etap – wewnątrzszkolny, w którym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie (szkoła macierzysta wyłoni maksymalnie 2 osoby do II etapu),
II etap – międzyszkolny.
Przebieg Międzyszkolnego Konkursu Turystycznego
Konkurs przygotowuje i przeprowadza Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu oraz zaproszeni goście.
I etap realizowany jest w szkołach kształcących w zawodzie technik organizacji turystyki. Nauczyciele zawodu opracowują zadania (mogą być w formie testu) dla pierwszego etapu. Zestawy zadań dla II etapu opracowują nauczyciele przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu przy współpracy z zaproszonymi gośćmi z branży turystycznej.
Określają oni czas udzielania odpowiedzi i kryteria oceniania.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych kandydujących szkół wysyłają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu kartę zgłoszenia uczestników zakwalifikowanego do II etapu konkursu do 16 lutego 2024 r.
Etap wewnątrzszkolny
- Szkolna komisja konkursowa I etapu powinna składać się z nauczycieli, których przedmioty obejmują swoim zakresem problematykę konkursu.
- Tematykę i sposób przeprowadzenia eliminacji szkolnych określają komisje szkolne w oparciu o elementy treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik organizacji turystyki 422104.
Do II etapu kwalifikuje się maksymalnie dwóch uczniów z danej szkoły, wyłonionych w eliminacjach szkolnych.
Etap międzyszkolny
Konkurs odbędzie się 5 marca 2024 r. o godz.10:00 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu, ul. Żeromskiego 26
Komisję III MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU TURYSTYCZNEGO „A NIECH TO SZLAK!” w II etapie tworzą:
- przewodniczący,
- przedstawiciele firm sponsorujących nagrody w konkursie,
- zaproszeni goście z branży turystycznej,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu.
W etapie tym bierze udział 2 uczniów z danej szkoły, którzy tworzyć będą zespół dwuosobowy walczący w konkursie wspólnie. Etap ten składa się z części teoretycznych i praktycznych, w których oceniana będzie wiedza ogólna z dziedziny turystyki ze szczególnym uwzględnieniem znajomości szlaków turystycznych południowej Polski oraz wypowiedź w języku angielskim.
W przypadku uzyskania tej samej liczby punktów przez uczniów, komisja przeprowadzi dogrywkę w formie pytań testowych, losowanych przez uczestników konkursu.
II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS
WIEDZY O TURYSTYCE
„Śląskie do odkrycia”
4 kwietnia 2023 godz. 1000
ORGANIZATOR:
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 – 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
– mgr Anna Halama – halama.anna@zsgh.net.pl
– mgr Emilia Lewandowska – lewandowska.emilia@zsgh.net.pl
– mgr Kukuła Andrzej – kukula.andrzej@zsgh.net.pl
Karta zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie należy przesłać do 17 marca 2023r. na adres szkoły, z dopiskiem: II Międzyszkolny Konkurs Turystyczny lub pocztą elektroniczną na adres: adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
X JUBILEUSZOWY MIĘDZYSZKOLNY
KONKURS WIEDZY HOTELARSKIEJ
27 marca 2023 r. godz. 1000
ORGANIZATOR:
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 – 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
– mgr Emilia Lewandowska – lewandowska.emilia@zsgh.net.pl
– mgr Ilona Steczkiewicz – steczkiewicz.ilona@zsgh.net.pl
– mgr Krzysztof Brol – brol.krzysztof@zsgh.net.pl
Kartę zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie należy przesłać do 3 marca 2023 r. na adres szkoły, z dopiskiem: X Jubileuszowy Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej lub pocztą elektroniczną na adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”. Temat przewodni tegorocznej edycji to „Historie z jabłkiem w tle”. Szczegóły przedstawiamy w załączonym regulaminie.
Zgłoszenia przyjmujemy do 30 września 2022 roku.
Aby wysłać zgłoszenie w kategorii kuchnia wegetariańska należy:
- wypełnić formularz FORMS https://forms.office.com/r/Yfe6pyGDAe
- na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
- skany oświadczeń dwóch uczestników
- recepturę dania (załącznik nr 3)
- jedno zdjęcie dania głównego podpisane nazwiskami uczestników.
Aby wysłać zgłoszenie w kategorii carving należy:
- wypełnić formularz FORMS https://forms.office.com/r/YRuWbXPs0p
- na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
- skan oświadczenia uczestnika
- 3-5 zdjęć prac uczestnika podpisanych nazwiskiem.
Z poważaniem Klaudia Balcerowska wicedyrektor ds. zawodowych Zespół Szkół Gastronomicznychul. Sienkiewicza 8890-357 Łódź www.gastronomik.edu.pltel. 42 636 75 44 wewn. 16
tel. kom. 606 194 791
VI Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje kulinarne”
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu organizuje wojewódzki konkurs „Uczniowskie inspiracje kulinarne” dla uczniów klas o profilu gastronomicznym. Konkurs odbędzie się 24 marca 2022 r. o godz. 10:00 w CKZiU w Sosnowcu. W konkursie o tematyce „Ryba w roli głównej” biorą udział zespoły dwuosobowe z danej szkoły. Szczegółowe informacji zawarte są w zamieszczonych załącznikach oraz udzielają ich również nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych naszej szkoły. Na zgłoszenia chętnych czekam do 31 stycznia 2022 r. W przypadku większej liczby zgłoszeń przeprowadzimy szkolne eliminacje. Zapraszamy do udziału!
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.
Konkurs jest skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Jednocześnie podkreślamy, że szkoły nie muszą brać udziału w obu kategoriach. Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r., zaś finał zaplanowany jest na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. Szczegóły znajdziecie Państwo w załącznikach oraz na stronie internetowej szkoły www.gastronomik.edu.pl, a ewentualne pytania prosimy kierować do wicedyrektora ds. zawodowych p. Klaudii Balcerowskiej (e-mail: klaudiabalcerowska@zsg.elodz.edu.pl, tel. 606 194 791).
Celem konkursu jest:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
- propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
- promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
- integracja szkół gastronomicznych.
Zadanie konkursowe:
- Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury
- Carving: wykonanie pracy w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia
Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Henryka Sienkiewicza 88 przy wsparciu instytucji, firm i absolwentów współpracujących ze szkołą.
Dlaczego kuchnia roślinna?
Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?
Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych, w zgodzie z polityką “no waste”.
Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.
Serdecznie pozdrawiam
Klaudia Balcerowska
wicedyrektor ds. zawodowych Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 90-357 Łódź www.gastronomik.edu.pl tel. 42 636 75 44 wewn. 16
tel. kom. 606 194 791
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie. Jego celem jest zachęcanie do poznawania potraw regionalnych charakterystycznych dla państw Unii Europejskiej,promocja zdrowego żywienia,poszerzanie wiedzy na temat Unii Europejskiej oraz rozwój umiejętności plastycznych uczestników. Organizatorem konkursu jest Fundacja Honor Pomagania Dzieciom. Adres do korespondencji: Ul. Gen. Tadeusza Bora-Komorowskiego 39 lok. 203, 03-982 Warszawa
Międzyszkolny Konkurs Językowo-Hotelarski „Podróże palcem po mapie”
Zespół Szkół nr 7 w Tychach organizuje międzyszkolny konkurs dla uczniów klas o profilu hotelarskim i turystycznym. Konkurs odbędzie się 29 marca 2021 r. o godz. 9:00 wyłącznie w formie zdalnej (na platformie MS Teams). Polegać on będzie na rozwiązaniu testu zawodowego oraz przeprowadzeniu rozmowy w wybranym języku obcym w biurze podróży lub w recepcji hotelowej (w zależności od zawodu). W konkursie biorą udział zespoły dwuosobowe (maksymalnie z jednej szkoły 2 drużyny). Szczegółowych informacji udzielają nauczyciele przedmiotów zawodowych turystycznych i hotelarskich naszej szkoły. Na zgłoszenia chętnych czekamy do 9 marca 2021 r. W przypadku większej liczby zgłoszeń przeprowadzimy szkolne eliminacje. Zapraszamy do udziału!
TEST https://www.testportal.pl/test.html?t=nSyBF8GzHKNY