Cukiernik

KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Produkcja wyrobów cukierniczych. 

Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.

W trakcie kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.

SYLWETKA ZAWODOWA

Strój wykorzystywany na zajęciach: technologie produkcji cukierniczej, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej   :
-bluza dwurzędowa biała
-spodnie długie białe
-zapaska zielona
-czapka z daszkiem
-obuwie ochronne antypoślizgowe
(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)