Gastronomia

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Sporządzanie potraw i napojów.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. 

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal.

MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

  • zakłady żywienia zbiorowego otwartego (pensjonaty, hotele, kawiarnie bary, restauracje promy i statki);
  • zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkola, internaty, akademiki, sanatoria);
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • instytucje zajmujące się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu;
  • własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

SYLWETKA ZAWODOWA

Strój wykorzystywany na zajęciach: procesy technologiczne w gastronomii, pracownia technologiczna, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej

  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska granatowa
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe

(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Produkcja wyrobów cukierniczych

Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Technik technologii żywności- cukiernik –  to zawód dla zainteresowanych pracą w usługach w branży cukierniczej. Podczas nauki absolwent nabędzie umiejętności przygotowywania produktów cukierniczych od surowców do gotowego produktu, posługiwania się maszynami, narzędziami i urządzeniami w zawodzie cukiernika. Ukończony profil umożliwia nabycie kompetencji w zakresie samodzielnego tworzenia dekoracji cukierniczych na mistrzowskim poziomie. Absolwent może zostać zatrudniony w cukierniach oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.

Technik technologii żywności (z rozszerzeniem o elementy dietetyki) zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu  aż do uzyskania gotowych wyrobów. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego.  Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji, wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • wytwarzania produktów spożywczych
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności

W naszej szkole będziesz miał również możliwość wziąć udział w różnego rodzaju kursach i szkoleniach np. kurs carvingu, baristy, barmański.

MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

  • zatrudnienie w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej
  • w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności
  • w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych
  • w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności
  • w zakładach żywienia zbiorowego
  • w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych
  • możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej

SYLWETKA ZAWODOWA

Strój wykorzystywany na zajęciach: procesy technologiczne w gastronomii, pracownia technologiczna, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej

  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska granatowa
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe

(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)

KUCHARZ

KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Sporządzanie potraw i napojów.          

Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji  Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.

MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

  • zakłady żywienia zbiorowego otwartego (pensjonaty, hotele, kawiarnie bary, restauracje promy i statki);
  • zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkola, internaty, akademiki, sanatoria);
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • instytucje zajmujące się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu;
  • własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

SYLWETKA ZAWODOWA

Strój wykorzystywany na zajęciach: procesy technologiczne w gastronomii, pracownia technologiczna, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej

  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska granatowa
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe

(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)