Turystyka

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI 
TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych.

Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.

Technik organizacji turystyki jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.

W cyklu kształcenia uczeń może uzyska tytuł technika po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Zwód ten jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
Absolwenci technikum mogą wykonywać różnorodną pracę, ustala, koordynuje i nadzoruje realizację obsługi turystycznej w celu uzyskania maksymalnych efektów finansowych i społecznych firmy, bada popyt oraz kreuje podaż usług turystycznych dla klientów krajowych i zagranicznych, współpracując z innymi uczestnikami rynku. Planuje trasy podróży i dokonuje rezerwacji w hotelach, organizuje lub sprzedaje pełne grupowe wyjazdy służbowe lub urlopowe, udziela informacji turystycznej.

MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

  • w biurach podróży ( pilot, przewodnik, animator, rezydent)
  • w jednostkach obsługi ruchu turystycznego ( firmy transportowe, gastronomiczne itp)
  • w placówkach informacji turystycznej
  • w placówkach administracji rządowej i samorządowej ( wydział turystyki i promocji miasta )
  • w obiektach noclegowych (hotele, pensjonaty , ośrodki wypoczynkowe, zajazdy, kwatery prywatne i inne a także współczesna baza ruchoma: promy, żegluga, kolej, lotnictwo)
  • w biurach organizatorów kongresów i konferencji
  • w agroturystyce, klubach, stowarzyszeniach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki, hotelarstwa i gastronomii zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej
  • w firmach cateringowych, restauracjach, hotelach.

SYLWETKA ZAWODOWA

 Zawód technik obsługi turystycznej zalicza się do zawodów usługowych. Pracownik „turystyki” może pracować w wielu miejscach, na różnych stanowiskach i mieć różne zakresy obowiązków jednak bez względu na firmę, w której będzie zatrudniony zawsze będzie pracował z ludźmi i dla ludzi. Charakter pracy wymaga dużej odporności emocjonalnej i umiejętności współdziałania z innymi, ale też dużej samodzielności, dobrego planowania i organizowania własnej pracy.

Wytyczne dla uczniów:

  • garnitur dopasowany (spodnie i marynarka lub spodnie i kamizelka w kolorze czarnym),
  • koszula biała, wyprasowana z długim rękawem,
  • krawat,
  • buty kryte, wypastowane, czyste,
  • skarpety w kolorze czarnym.

Wytyczne dla uczennic:

  • kostium dopasowany do figury ( spódnica i kamizelka w kolorze czarnym),
  • spódnica o długości: 5cm przed kolano, do kolana lub za kolano,
  • koszula biała, wyprasowana z kołnierzykiem i długim rękawem,
  • biżuteria skromna do 3 sztuk,
  • rajstopy w kolorze naturalnym, gładkie,
  • apaszka,
  • buty kryte, czarne, wypastowane, obcas do 4cm,
  • biżuteria skromna, delikatna, do 4 sztuk,
  • makijaż delikatny,
  • włosy czyste, spięte.

Ankieta https://www.survio.com/survey/d/D4C2J2R1Q6A4W2F2C