TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ
KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych.
Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.
Technik organizacji turystyki jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
W cyklu kształcenia uczeń może uzyska tytuł technika po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Zwód ten jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
Absolwenci technikum mogą wykonywać różnorodną pracę, ustala, koordynuje i nadzoruje realizację obsługi turystycznej w celu uzyskania maksymalnych efektów finansowych i społecznych firmy, bada popyt oraz kreuje podaż usług turystycznych dla klientów krajowych i zagranicznych, współpracując z innymi uczestnikami rynku. Planuje trasy podróży i dokonuje rezerwacji w hotelach, organizuje lub sprzedaje pełne grupowe wyjazdy służbowe lub urlopowe, udziela informacji turystycznej.
MIEJSCA PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY
- w biurach podróży ( pilot, przewodnik, animator, rezydent)
- w jednostkach obsługi ruchu turystycznego ( firmy transportowe, gastronomiczne itp)
- w placówkach informacji turystycznej
- w placówkach administracji rządowej i samorządowej ( wydział turystyki i promocji miasta )
- w obiektach noclegowych (hotele, pensjonaty , ośrodki wypoczynkowe, zajazdy, kwatery prywatne i inne a także współczesna baza ruchoma: promy, żegluga, kolej, lotnictwo)
- w biurach organizatorów kongresów i konferencji
- w agroturystyce, klubach, stowarzyszeniach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki, hotelarstwa i gastronomii zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej
- w firmach cateringowych, restauracjach, hotelach.
SYLWETKA ZAWODOWA
Zawód technik obsługi turystycznej zalicza się do zawodów usługowych. Pracownik „turystyki” może pracować w wielu miejscach, na różnych stanowiskach i mieć różne zakresy obowiązków jednak bez względu na firmę, w której będzie zatrudniony zawsze będzie pracował z ludźmi i dla ludzi. Charakter pracy wymaga dużej odporności emocjonalnej i umiejętności współdziałania z innymi, ale też dużej samodzielności, dobrego planowania i organizowania własnej pracy.
Wytyczne dla uczniów:
- garnitur dopasowany (spodnie i marynarka lub spodnie i kamizelka w kolorze czarnym),
- koszula biała, wyprasowana z długim rękawem,
- krawat,
- buty kryte, wypastowane, czyste,
- skarpety w kolorze czarnym.
Wytyczne dla uczennic:
- kostium dopasowany do figury ( spódnica i kamizelka w kolorze czarnym),
- spódnica o długości: 5cm przed kolano, do kolana lub za kolano,
- koszula biała, wyprasowana z kołnierzykiem i długim rękawem,
- biżuteria skromna do 3 sztuk,
- rajstopy w kolorze naturalnym, gładkie,
- apaszka,
- buty kryte, czarne, wypastowane, obcas do 4cm,
- biżuteria skromna, delikatna, do 4 sztuk,
- makijaż delikatny,
- włosy czyste, spięte.