Pokaz i warsztaty kulinarne Jakuba Steuermark
Jakub Steuermark Urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976.
Przez wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa pasja. Zawsze
gotował a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni. Po rozstaniu
z reklamą wyjechał do USA, na Florydę, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami,
w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane.
Niestety kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo. Wyjechał do
Anglii, gdzie objął stanowisku Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w
West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć J
amie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden.
W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie.
Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o
wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach –
irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał
kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny
projekt pod nazwą Masło i Szałwia.
Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który oferuje proste dania, wykorzystując wysokiej
jakości produkty, ale bazując na tańszych partiach mięs, drobiu i ryb, a więc: Ogonówka
i gicz a nie polędwica i rozbratel, boczek i nóżki a nie schab. Masło i Szałwia zatem
wpisuje się w filozofię tworzenia jedzenia tak jak czynią to francuskie Bistra. Masło
i Szałwia czerpie inspiracje z potraw włoskich, hiszpańskich i angielskich. To prostota
i jakość włoskiej Trattorii, hiszpańskich Tapas i dobrego, nowoczesnego angielskiego
Gastropubu. Kuchnia Kuby to gotowanie typu slow, z krótką lub żadną obróbką produktu.
To kuchnia produktu.
Od ponad trzech jest gospodarzem kuchni w porannym programie na TVP2 – Pytaniu
na Śniadanie, a także szefem konsultantem firmy Oerlemans Foods, gdzie gotuje
zgodnie ze sobą i ideą comfort food.