http://zsgh.bytom.pl/projekty/erasmus/2016/erasmus_news1.jpg

O PROJEKCIE

Projekt jest skierowany do uczniów wszystkich naszych zawodów: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej i kucharz składa się z sześciu mobilności, podczas których siedemdziesięciu dwóch uczniów ZSGH będzie miało możliwość zdobywać doświadczenie w cztero i pięciogwiazdkowych maltańskich hotelach.

 

Uważamy, że nauka to nie tylko teoria, ale przede wszystkich praktyki, które są najlepszym sposobem na uzyskanie wysokiej jakości kwalifikacji. Studenci będą pracować w recepcjach, restauracjach, barach hotelowych, świadczyć usługi świadczone na plaży hotelowej i w spa.

Potrzeby projektu to:

        rozwijanie kompetencji i profesjonalizmu w branży hotelarskiej i turystyce

        wykorzystanie w Polsce nowych doświadczeń zawodowych, wiedzy i umiejętności w zakresie nowoczesnych technik i metod pracy, które stażyści nabędą podczas pobytu na Malcie

        większe szanse na zatrudnienie na europejskim rynku pracy

        wspieranie stażystów w zdobywaniu doświadczeń za granicą

        pokonanie barier zarówno językowych, kulturowych jak i nabranie śmiałości w pracy  w stosunkach międzyludzkich.

        reagowanie na zmiany związane z rozwojem branży turystycznej i gastronomicznej

        szybkie dostosowanie się do oczekiwań pracodawców i zmian zachodzących na rynku pracy

 

Cele:

        rozwijanie umiejętności językowych, a w tym znajomości języka obcego zawodowego

        poznanie podstaw języka maltańskiego

        podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów i jakości świadczonych przez nich usług

        uczenie samodzielności i zaradności życiowej

        nawiązanie kontaktów interpersonalnych z tamtejszym środowiskiem

        uczenie wzajemnego poszanowania, tolerancji i zrozumienia

        poznanie kultury śródziemnomorskiej i zwyczajów na Malcie

        przygotowanie do aktywnego i odpowiedzialnego uczestnictwa w życiu społecznym, kulturalnym i gospodarczym w wymiarze lokalnym, regionalnym i międzynarodowym.

        bycie kreatywnym i przedsiębiorczym, nabranie odwagi do komunikowania się w języku obcym,

 

Pomoże im to w przyszłości łatwiej znaleźć pracę w środowisku międzynarodowym. Na Malcie z pewnością pokażą, że Polacy są solidnymi i dobrymi pracownikami, których warto docenić, a w przyszłości zatrudnić.

Kryterium selekcji kandydatów do wyjazdu będzie stopień znajomości języka angielskiego, kultura osobista, dobre wyniki w nauce i z praktyk zawodowych, a także aktywność w szkole.

Po stażach do kraju wrócą ludzie bardziej samodzielni, dojrzalsi, pewni siebie, przedsiębiorczy i twórczy. Nabędą również umiejętności rozwiązywania różnych problemów. Staże pomogą im odnaleźć się w zawodzie, bardziej go docenić i polubić. Ważne dla uczniów jest to, aby nauczyli się pracy zespołowej, cierpliwości i tolerancji.

 

Po zakończeniu staży wszyscy uczniowie otrzymają dokument Europass mobilność w wersji polskiej i angielskiej oraz certyfikaty z hoteli i ze szkoły. Nasi partnerzy są przygotowani do stosowania kryteriów zgodnie z ideą Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu zawodowym (ECVET). Dokumenty te wzbogacą CV stażystów i będą dla nich przepustką do udanej kariery zawodowej.

 

PROGRAM

„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowany ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

 

TYTUŁ PROJEKTU

„Jak zostać profesjonalistą w swoim zawodzie”

 

BENEFICJENCI I MIEJSCA PRAKTYK:

Grupa 1- grupa 12osobowa -, Hotel Kempinski, Gozo

Grupa 2- grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo

Grupa 3 – grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo

Grupa 4- grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo

Grupa 5 – grupa 6-osobowa Grand Hotel, grupa 6-osobowa, Hotel Cornucopia, Gozo

Grupa 6 – grupa 12-osobowa- technik hotelarstwa, technik żywienia, kucharz, technik obsługi turystycznej, Hotel Riviera Labranda, Malta

 

ZAKWATEROWANIE

Grupa 1- Hotel Kempinski

Grupa 2 – Apartamenty

Grupa 3 – Apartamenty

Grupa 4- Apartamenty

Grupa 5 – Apartamenty

Grupa 6 – Hotel Riviera Labranda

 

CZAS TRWANIA MOBILNOŚCI – 4 tygodnie

Grupa 1 – 24/10/2016-18/11/2016

Grupa 2 – 24/04/2017- 19/05/2017

Grupa 3 – 29/05/2017 – 23/06/2017

Grupa 4- 11/09/2017-06/10/2017

Grupa 5- 11/09/2017- 06/10/2017

Grupa 6 - 09/04/2018- 04/05/2018

 

REKRUTACJA

Grupa 1 czerwiec 2016

Grupa 2 grudzień 2016

Grupa 3 luty 2017

Grupa 4 kwiecień 2017

Grupa 5 kwiecień 2017

Grupa 6 październik 2017

 

PRZYGOTOWANIE DO MOBILNOŚCI

Grupa 1 czerwiec -wrzesień 2016

Grupa 2 styczeń- kwiecień 2017

Grupa 3 luty- maj 2017

Grupa 4 maj-wrzesień 2017

Grupa 5 maj- wrzesień 2017

Grupa 6 listopad 2017-marzec 2018

 

KOSZT

Projekt w całości finansowany z Funduszy Europejskich na kwotę 735 190,03 zł