O PROJEKCIE
Projekt jest skierowany do uczniów wszystkich naszych zawodów: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej i kucharz składa się z sześciu mobilności, podczas których siedemdziesięciu dwóch uczniów ZSGH będzie miało możliwość zdobywać doświadczenie w cztero i pięciogwiazdkowych maltańskich hotelach.
Uważamy, że nauka to nie tylko teoria, ale przede wszystkich praktyki, które są najlepszym sposobem na uzyskanie wysokiej jakości kwalifikacji. Studenci będą pracować w recepcjach, restauracjach, barach hotelowych, świadczyć usługi świadczone na plaży hotelowej i w spa.
Potrzeby projektu to:
– rozwijanie kompetencji i profesjonalizmu w branży hotelarskiej i turystyce
– wykorzystanie w Polsce nowych doświadczeń zawodowych, wiedzy i umiejętności w zakresie nowoczesnych technik i metod pracy, które stażyści nabędą podczas pobytu na Malcie
– większe szanse na zatrudnienie na europejskim rynku pracy
– wspieranie stażystów w zdobywaniu doświadczeń za granicą
– pokonanie barier zarówno językowych, kulturowych jak i nabranie śmiałości w pracy w stosunkach międzyludzkich.
– reagowanie na zmiany związane z rozwojem branży turystycznej i gastronomicznej
– szybkie dostosowanie się do oczekiwań pracodawców i zmian zachodzących na rynku pracy
Cele:
– rozwijanie umiejętności językowych, a w tym znajomości języka obcego zawodowego
– poznanie podstaw języka maltańskiego
– podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów i jakości świadczonych przez nich usług
– uczenie samodzielności i zaradności życiowej
– nawiązanie kontaktów interpersonalnych z tamtejszym środowiskiem
– uczenie wzajemnego poszanowania, tolerancji i zrozumienia
– poznanie kultury śródziemnomorskiej i zwyczajów na Malcie
– przygotowanie do aktywnego i odpowiedzialnego uczestnictwa w życiu społecznym, kulturalnym i gospodarczym w wymiarze lokalnym, regionalnym i międzynarodowym.
– bycie kreatywnym i przedsiębiorczym, nabranie odwagi do komunikowania się w języku obcym,
Pomoże im to w przyszłości łatwiej znaleźć pracę w środowisku międzynarodowym. Na Malcie z pewnością pokażą, że Polacy są solidnymi i dobrymi pracownikami, których warto docenić, a w przyszłości zatrudnić.
Kryterium selekcji kandydatów do wyjazdu będzie stopień znajomości języka angielskiego, kultura osobista, dobre wyniki w nauce i z praktyk zawodowych, a także aktywność w szkole.
Po stażach do kraju wrócą ludzie bardziej samodzielni, dojrzalsi, pewni siebie, przedsiębiorczy i twórczy. Nabędą również umiejętności rozwiązywania różnych problemów. Staże pomogą im odnaleźć się w zawodzie, bardziej go docenić i polubić. Ważne dla uczniów jest to, aby nauczyli się pracy zespołowej, cierpliwości i tolerancji.
Po zakończeniu staży wszyscy uczniowie otrzymają dokument Europass mobilność w wersji polskiej i angielskiej oraz certyfikaty z hoteli i ze szkoły. Nasi partnerzy są przygotowani do stosowania kryteriów zgodnie z ideą Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu zawodowym (ECVET). Dokumenty te wzbogacą CV stażystów i będą dla nich przepustką do udanej kariery zawodowej.
PROGRAM
„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowany ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe
TYTUŁ PROJEKTU
„Jak zostać profesjonalistą w swoim zawodzie”
BENEFICJENCI I MIEJSCA PRAKTYK:
Grupa 1- grupa 12osobowa -, Hotel Kempinski, Gozo
Grupa 2- grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo
Grupa 3 – grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo
Grupa 4- grupa 12-osobowa, Hotel Kempinski, Gozo
Grupa 5 – grupa 6-osobowa Grand Hotel, grupa 6-osobowa, Hotel Cornucopia, Gozo
Grupa 6 – grupa 12-osobowa- technik hotelarstwa, technik żywienia, kucharz, technik obsługi turystycznej, Hotel Riviera Labranda, Malta
ZAKWATEROWANIE
Grupa 1- Hotel Kempinski
Grupa 2 – Apartamenty
Grupa 3 – Apartamenty
Grupa 4- Apartamenty
Grupa 5 – Apartamenty
Grupa 6 – Hotel Riviera Labranda
CZAS TRWANIA MOBILNOŚCI – 4 tygodnie
Grupa 1 – 24/10/2016-18/11/2016
Grupa 2 – 24/04/2017- 19/05/2017
Grupa 3 – 29/05/2017 – 23/06/2017
Grupa 4- 11/09/2017-06/10/2017
Grupa 5- 11/09/2017- 06/10/2017
Grupa 6 - 09/04/2018- 04/05/2018
REKRUTACJA
Grupa 1 czerwiec 2016
Grupa 2 grudzień 2016
Grupa 3 luty 2017
Grupa 4 kwiecień 2017
Grupa 5 kwiecień 2017
Grupa 6 październik 2017
PRZYGOTOWANIE DO MOBILNOŚCI
Grupa 1 czerwiec -wrzesień 2016
Grupa 2 styczeń- kwiecień 2017
Grupa 3 luty- maj 2017
Grupa 4 maj-wrzesień 2017
Grupa 5 maj- wrzesień 2017
Grupa 6 listopad 2017-marzec 2018
KOSZT
Projekt w całości finansowany z Funduszy Europejskich na kwotę 735 190,03 zł